Geld besparen tijdens je studie?

Als student ben je druk bezig met studeren, maar wil je ook genieten van je studietijd. Om naast je studie veel te werken heb je waarschijnlijk te weinig tijd of energie. Hoewel je als student weinig te besteden hebt wil je ook graag leuke dingen doen. Je kamer, boodschappen, verzekeringen en natuurlijk ook uitgaan kosten veel geld. Iedere maand wachten veel studenten weer op hun studiefinanciering om de eindjes aan elkaar te breien. Wie echter goed oplet kan meer dan € 2.000 per jaar besparen op de kosten.

1. Waar ga je studeren?
De kosten van een kamer verschillen sterk per stad. Als je een opleiding wilt volgen die in veel verschillende steden wordt aangeboden, kies dan een stad waar de huurprijzen van de kamer niet te hoog liggen. www.kamernet.nl onderzocht dat Tilburg de meest voordelige stad is. Een kamer kost in Tilburg gemiddeld € 308 per maand.

2. Heb je recht op toeslagen?
Studenten maken vaak aanspraak op zorgtoeslag en in sommige gevallen ook huurtoeslag. Bereken zelf op www.belastingdienst.nl of je in aanmerking komt voor deze toeslagen. Meer dan 100.000 studenten lopen deze toeslag mis, hoewel ze er wél recht op hebben. De zorgtoeslag kan oplopen tot wel € 72 per maand. Daarnaast is het verstandig te kiezen voor een voordelige zorgverzekering. In veel gevallen blijkt dat de zorgtoeslag de uitgaven voor een zorgverzekering grotendeels of zelfs volledig compenseren. De moeite waard dus om zorgverzekeraars te vergelijken en zorgtoeslag aan te vragen. Dit kan speciaal voor jongeren op www.jongerenzorgverzekering.nl.

3. Betaal je niet teveel belasting? 
Veel studenten verdienen te weinig om na een heffingskorting en arbeidskorting om inkomensbelasting te betalen. Veel werkgevers houden echter wel de belasting in op het loon en dragen dit af. Als je aan het eind van het jaar aangifte doet kan je een (groot deel) van deze belasting echter terugkrijgen. Dat is snel verdiend!

4. Geniet van uitgaan, maar doe dit wel slim
Uitgaan is voor veel studenten een must. Uitgaan is vaak wel een grote kostenpost, waarmee veel studenten worstelen. Hoe kan je op uitgaan besparen, zonder dat dit ten koste gaat van het uitgaan zelf? Drink thuis of bij vrienden al wat of ga juist vroeg uit als de drankjes goedkoper zijn dan tijdens prime-time. Ook zijn er bij veel kroegen vaak studentenavonden met goedkopere drankprijzen. Vermijd ook zoveel mogelijk uitgaansgelegenheden met hoge entreekosten. Is dit niet te voorkomen, kijk dan of ze early-bird mogelijkheden hebben waarbij de entreekosten lager liggen. Neem ook nooit je pinpas mee, maar cash. Op deze manier geef je nooit meer uit dan je wilt.

5. Combineer kosten
De meeste studenten huren een studentenkamer in een huis waar meer studenten wonen. Vaak is er sprake van gemeenschappelijke ruimtes, zoals een keuken en een woonkamer. Probeer de kosten zoveel mogelijk met elkaar te delen. Als je samen boodschappen doet en samen kookt bespaar je tijd en geld. Kook je voor jezelf, dan maak je kleine porties die doorgaans een stuk duurder zijn. Ook vaste lasten, zoals kranten, tijdschriften, maar ook internet, televisie en energie zijn kosten waarop fors bespaard kan worden. De verschillende internet aanbieders hanteren verschillende prijzen, maar ook heel verschillende pakketten. www.aanbiedercheck.nl en www.laagsteprijswijzer.nl geven je eenvoudig inzicht in de verschillende prijzen en pakketten van internet en televisie aanbieders. De goedkoopste internet of televisie aanbieder verschijnt automatisch bovenaan. Neem je verschillende diensten bij dezelfde aanbieder af, dan ben je zelfs nog voordeliger uit. Het totale voordeel levert tot € 250 per jaar op. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en is iedereen vrij in de keuze van de energieleverancier. Door een goede afweging te maken van de energieleveranciers kan er ook veel bespaard worden. Een gemiddelde besparing door over te stappen naar de goedkoopste leverancier bedraagt ongeveer € 200 per jaar. www.goedkoopste-energieleverancier.net ondersteunt bij het energie vergelijken en allerlei verwante vragen. Ga je bijvoorbeeld verhuizen of heb je vragen over vaste of variabele tarieven, dan vindt je op deze website het antwoord op jouw vragen. Deel deze kosten over je huisgenoten en je bent een stuk voordeliger uit.